Лаки, краски! Краски, лаки!

Интерьерная краска

У наші дні на українському ринку так багато різних фарб, емалей, шпаклівок і ґрунтовок, що часом важко розібратися і вибрати із запропонованого асортименту саме той продукт, який потрібен.

Всі лакофарбові матеріали можна розділити на кілька підвидів: фарбу, лак або емаль.

Лак та його призначення

Наприклад, лак - це розчин смоли у воді або розчиннику, що після висихання утворює плівку на поверхні. До лаків можна віднести, наприклад, БТ-577 (зроблений за Держстандартом 5631-79) - рекомендований для фарбування металевих поверхонь зовні приміщень, або ВД-АК-2041 BRAVA ACRYL 4, призначений для захисту меблів всередині будівель.

Є і спеціальні лаки. Наприклад:

  • для паркету - ПФ-231,
  • для вантажних вагонів - ХС-724,
  • для каменю - «Акриловий антисептичний».

Існують безпечні лаки для дерева, наприклад, HD-NANO-PUR SCHICHTLACK. Вони нетоксичні та використовуються навіть у виробництві дитячих іграшок. Нічого не станеться, якщо дитина візьме в рот таку іграшку.

Лаки поділяють в залежності від їх призначення: для зовнішньої або внутрішньої обробки, а також для художньої творчості.

Для підлоги підійде «жирний лак», званий так через більший обсяг олії в складі. Він надає більш надійний захист поверхні, однак і сохне довше. На паркет в будь-якому випадку наносять кілька шарів лаку. Слід також врахувати, що міцність покриття забезпечується через кілька діб, тому ходити по підлозі можна не раніше ніж через 3-4 дні.

Kompozit Лак паркетный полиуретановый

COLORTEX Лазурь для древесины

Фарба

Фарба - це розчин пігментів в розчиннику (олії, оліфі, емульсії). Після нанесення складу колір предмета змінюється. Фарб безліч, як і їх сортів, різняться вони за видами розчинників. Наприклад:

  • звичайна «ВД-АК-1180 фасадна «Білосніжна», назва якої говорить сама за себе. Склад призначений для ремонту фасадів та фарбування внутрішніх поверхонь у вологих приміщеннях,
  • нетрадиційна ОС-51-03 з високою радіаційною стійкістю понад 1 мгр, стійка до температур до 150 С. Вона може бути використана, в тому числі й на атомних станціях,
  • антивандальні фарби на кшталт Anker Stuy Verven. На поверхнях, покритих таким складом, не вийде намалювати графіті, оскільки фарба з балончика не закріпилася на них внаслідок низької адгезії та може бути змита водою.

Олійні фарби виробляють на основі оліфи. Продукт вважається екологічним, але є і мінуси. Такі склади сохнуть іноді до 7 днів, пожежонебезпечні та реагують на температурні перепади.

Після придбання масляні склади необхідно добре струснути та перемішати, оскільки фарбувальні пігменти осідають на дні. Сьогодні такий матеріал як і раніше в продажу, але його популярність падає.

У вододисперсійних складах фарбувальні та зв'язувальні речовини розчинені у воді. Серед них - полівінілацетатні на основі ПВА, акрилові, силікатні, силіконові. Водоемульсійні матеріали не мають різкого запаху, вважаються найбезпечнішими та екологічними. Крім того, залишки такої фарби під час ремонту легко видалити з рук і одягу за допомогою води.

Фарби інтер'єрні

Антивандальні фарби

Краска структурная S 130

Емаль

В емалі, на відміну від фарб, при виробництві додають лак, а тому в процесі висихання на поверхні утворюється найтонша блискуча плівка. Склади мають високі захисні властивості та застосовуються для ремонту навіть в агресивних сферах.

Наприклад, вони успішно використовуються для покриття палуб суден (ПФ-5135).

Емалі можна поділити на види залежно від того лаку, що в них доданий. Виробники пропонують алкідні, акрилові, масляні, нітроемалі.

Алкідні найбільш стійкі й підійдуть для вулиці. Масляні, навпаки, застосовуються всередині приміщень. Акрилові емалі - найбільш екологічні, вони нетоксичні, швидко сохнуть (всього лише за пару годин, на відміну від інших, які висихають за добу).

Залежно від поставленого завдання слід обирати конкретну фарбу, лак або емаль. Важливо звертати увагу на оригінальність продукту, щоб не придбати підробку.

Kompozit эмаль алкидная Снежно-белая

DecorateMe logo Опубликовано Обновлено .